Reinigingsbedrijf Midden Nederland bereidt zich voor op het gladheidseizoen

9 maanden geleden gepubliceerd

Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) is al begonnen met de voorbereidingen voor het gladheidseizoen, ondanks dat de winter nog ver weg is. Het seizoen start op 1 november 2023 en eindigt in april 2024. Voorafgaand aan deze periode test RMN alle voertuigen die tijdens de winterperiode specifieke taken uitvoeren.

Vlootschouw strooiwagens en sneeuwschuivers

De zogenaamde vlootschouw van strooiwagens en sneeuwschuivers vindt dit jaar plaats op donderdag 28 september en dinsdag 17 oktober. Tijdens deze gebeurtenis zullen medewerkers op verschillende RMN locaties al het beschikbare wintermaterieel opbouwen voor een grondige inspectie.

Winterklaar personeel en materieel

Alle RMN-chauffeurs die inzetbaar zijn in de strooidienst zijn gecertificeerd. Ze hebben de opleiding Specifieke Deskundigheid Winterdienst (SDW) behaald en zijn klaar voor het komende gladheidseizoen.

Na ieder gladheidseizoen, in mei, krijgt het wintermaterieel een grote onderhoudsbeurt. Medewerkers van de RMN-werkplaats inspecteren en smeren alle voertuigen. Indien nodig voeren ze ter plekke reparaties en aanpassingen uit. Dankzij deze grondige inspectie en onderhoudsbeurt is RMN er zeker van dat ze zonder problemen het gladheidseizoen kunnen starten.

Belang van gladheidbestrijding

RMN heeft de taak om zoveel mogelijk te voorkomen dat er gladheid ontstaat door winterse omstandigheden. Alle gemeenten waar RMN de gladheidbestrijding voor verzorgt, zijn uitgerust met wegdeksensoren. Deze sensoren verzamelen belangrijke gegevens zoals de wegdektemperatuur, bodemtemperatuur, luchtvochtigheid en het zoutgehalte op het wegdek. RMN gebruikt deze gegevens om samen met meteorologen van Infoplaza te beslissen of er gestrooid moet worden.

Zoutvoorraad

RMN strooit preventief met nat zout. Dit is strooizout dat is vermengd met pekelwater, waardoor het beter en sneller inwerkt op het wegdek. Een ander voordeel is dat het zout minder verwaait en niet in de bermen terechtkomt als het verkeer eroverheen rijdt. RMN heeft nog genoeg strooizout op voorraad om het komende gladheidseizoen door te komen.